Leesduur: 10 minuten

Wil jij een autostoel kiezen die zo goed en veilig mogelijk voor je kind is? 

 

Dit is helaas niet altijd gemakkelijk. Misschien maak je een cruciale fout. Daarom beantwoorden wij hieronder de vraag hoe je de juiste autostoel kiest.

 

Een autostoel is een van de weinige dingen die je echt nodig hebt als je een baby krijgt. Tenzij je van plan bent om je baby naar huis te laten lopen vanuit het ziekenhuis.

 

Voordat je een autostoeltje koopt is het belangrijk om je bewust te zijn of je er een wilt die alleen voor een baby gebruikt kan worden (achterwaarts gericht) of een die ook naar voren gericht kan worden.

 

Er zijn drie hoofdtypen autostoeltjes die je kan kiezen. Hieronder een korte uitleg.

Autostoel kiezen per leeftijd

Er is niet een autostoel geschikt voor de gehele opvoeding van je kind. Het varieert welke modellen geschikt zijn per leeftijd van je kind. Zie hieronder welke autostoel je het beste kan kiezen afhankelijk van de groei van je kind. 

Autostoeltje voor baby's

Een baby-autozitje is de lichte, draagbare soort die gemakkelijk in en uit de auto en kinderwagen kan worden geklemd.

 

Het kan alleen gebruikt worden als een naar achteren gericht autostoeltje. Dit is dan ook de veiligste positie voor een baby.  De gemiddelde baby groeit uit dit stoeltje wanneer ze tussen de 10 en 14 maanden oud zijn.

 

Dit hangt af van de grootte van je baby en de hoogte en gewichtslimieten van het specifieke autostoeltje.

 

Veel moeders vragen zich af waarom ze überhaupt een baby autostoeltje moeten kopen als ze later toch moeten overstappen naar een cabriolet autostoeltje.

 

Het grote verschil is dat een baby autostoeltje makkelijker in de auto geklikt kan worden en zo naar binnen gedragen kan worden. Een cabrio autostoel zal semi-permanent in de auto worden geïnstalleerd.

Redenen om te kiezen voor een naar achteren gericht baby autostoeltje

 • Baby's jonger dan zes maanden kunnen niet alleen zitten, en slechts een paar kinderwagens hebben de mogelijkheid om de stoel volledig achterover te leunen. Als je met een pasgeborene wilt wandelen, moet je vaak een autostoeltje vastmaken.
 • Hoewel baby-autostoeltjes vaak vast te klikken zijn kan je kan ze ook installeren met alleen een veiligheidsgordel, waardoor ze gemakkelijker te gebruiken zijn in auto's, taxi's en rijtuigen van vrienden.
 • Je kunt je baby verplaatsen zonder dat je een dutje hoeft te onderbreken.
 • Bij heel warm of koud weer kan je het autostoeltje binnen opbergen. Op die manier heeft het altijd een comfortabele temperatuur.

Welk autostoeltje kiezen de meeste moeders?

Ook al kan je het babyautozitje overslaan en direct naar de converteerbare autostoeltjes gaan, toch kiest meer dan 80 procent van de moeders eerst voor een specifiek baby autostoeltje.

Converteerbare autostoeltjes

Een converteerbaar autostoeltje kan worden gebruikt als een naar achteren gericht autostoeltje of als een naar voren gericht autostoeltje.

De meeste kunnen worden gebruikt vanaf de geboorte of vanaf het moment dat je baby het andere autostoeltje ontgroeit. Het is echter te zwaar om dagelijks te dragen en het past ook niet in een kinderwagen.

Sommige converteerbare autostoeltjes zijn een 3-in-1 of zelfs 4-in-1 autostoeltje dat ook kan worden omgevormd tot een verhogingskussen of een verhogingskussen met hoge rugleuning.

Redenen om te beginnen met een converteerbaar autostoeltje
 • Je draagt je pasgeborene liever in een draagzak dan dat je een autostoeltje draagt.
 • Geld besparen door het baby autostoeltje over te slaan.
 • Je wilt het aantal producten dat je koopt beperken (minimalisme, milieubewustzijn, zuinigheid)
 • Je baby is een lichte slaper. Vooral onrustige baby's zullen wakker worden als je hun autostoeltje optilt. Zelfs als je ze er niet uithaalt!
 • Een naar achterwaarts gericht autostoeltje kan veiliger zijn dan een achterwaarts gericht kinderzitje voor baby's die een jaar oud worden.

Verhogende kinderzitjes

Een autostoel met verhogingsfunctie is voor als je kind zijn of haar converteerbare kinderstoel is ontgroeit, maar niet lang genoeg is om een autogordel te gebruiken.

 

Je zal meestal een kind naar een stoel verhoger verplaatsen als ze tussen de 20 en 30 kilo zijn.

 

Vanaf een leeftijd van 10 tot 12 jaar zullen ze ook deze stoel verhoger ontgroeien en kunnen ze eindelijk in de grote mensen stoel zitten.

Richtlijnen voor passende autostoeltjes

Achterwaarts gericht baby autostoeltje:

 • Leeftijd: 0 - 2 jaar
 • Gewicht: 0 - 11 kilogram
 • Lengte: 0 - 75 cm

Achterwaarts gericht converteerbaar autostoeltje:

 • Leeftijd: 0 - 4 jaar
 • Gewicht: 0 - 15 kilogram
 • Lengte: 0 - 100 cm

Naar voren gericht converteerbaar autostoeltje:

 • Leeftijd: 4 - 10 jaar
 • Gewicht: 11 - 35 kilogram
 • Lengte: 75 - 140 cm

Stoel verhoger

 • Leeftijd: 5 - 12 jaar
 • Gewicht: 20 - 40 kilogram
 • Lengte: 100 - 150 cm

De veiligste autostoelen

Een van de meest voorkomende vragen die we van ouders krijgen is: hoe kom ik aan het veiligste autostoeltje?

 

Gelukkig moeten alle nieuwe autostoeltjes voldoen aan de strenge veiligheidsvoorschriften. Hoe je het gebruikt maakt dus veel meer uit dan welke je koopt.

 

Wat maakt een autostoel veilig?

Het is volledig afhankelijk van de juiste maat voor het gewicht, de lengte en de leeftijd van je kind.

 • Het is strak in je auto geïnstalleerd. Hierdoor kan het niet uit zichzelf bewegen.
 • De gordels zijn op of onder de schouders van de baby geplaatst en zitten zo strak dat het geen ruimte overlaat.
 • De autostoel is in een veilige hoek geplaatst zodat het hoofdje van je baby niet naar voren kan vallen. Autostoeltjes hebben richtlijnen en aanpassingen om ervoor te zorgen dat je de juiste helling krijgt. Dit is afhankelijk van gewicht, lengte en leeftijd.

Eenvoudige regels, maar soms is het in de realiteit lastig uit te voeren!

 

Wees voorzichtig met gebruikte autostoeltjes. Kijk naar de vervaldatum op het stoeltje. Als je twijfelt ga dan altijd voor een nieuw autostoeltje.

Veiligheidskenmerken van een autostoeltje

Veiligheid is het belangrijkste van allemaal. Let bij het kiezen van een autostoeltje op de volgende punten: 

1. Een 5-puntsgordel

Dit zijn twee schouderbanden, twee heupriemen en een tussenbeenriem die allemaal samenkomen in een middengesp.

 

Vijf-puntsgordels zijn veiliger dan driepuntsgordels omdat ze de impact van een crash over meer gebieden van het lichaam verdelen. Ze houden je baby ook op zijn plaats, zodat hij niet in een onveilige positie kan glijden.

2. Zijdelingse bescherming

Bij ongeveer een kwart van de aanrijdingen wordt je auto van opzij geraakt in plaats van aan de voorkant. Op dit moment is de bescherming tegen zijdelingse botsingen niet gereguleerd.

 

Je wilt er zeker van zijn dat het autostoeltje ook bescherming biedt tegen een zijdelingse botsing.

3. Eenvoudig aan te passen gordels

Door de schoudergordel perfect te laten passen, wordt het autostoeltje veel veiliger voor je kind. Als de gordel gemakkelijk te verstellen is dan zal je het waarschijnlijk vaker doen.

 

Wil je weten welke baby-autostoeltjes favoriet waren bij de ouders? Lees hier de top 7 autostoeltjes van dit jaar.

Veiligste plaats in je auto voor een autostoeltje

Niet alle autostoeltjes passen in alle auto’s. Het is daarom goed om je autostoeltje te kopen bij een winkel of website die een retourzending accepteert. Op die manier kan je het autostoeltje testen.

 

Naast het feit of het autostoeltje überhaupt in de auto past kan de hoek waarop je het autostoeltje kan plaatsen ook van invloed zijn op je keuze om het stoeltje te houden.

 

Kijk in de handleiding van je auto voor een specifieke instructie.

 

In de meeste auto’s is het midden van de achterbank de veiligste plek voor de autostoel. Als je echter te maken heeft met twee autostoeltjes tegelijk dan kan het zijn dat er geen plaats is in het midden.

 

Ook hebben sommige auto’s alleen een LATCH op de buitenste zitplaatsen. Je zal dus moeten kiezen tussen een gemakkelijke en strakke LATCH-installatie of een middenzitje.

 

Als je een kleine auto hebt, kies dan geen stoel met een grote basis. Meet bij twijfel de achterbank van je auto op en vergelijk deze met de afmetingen met die van het autostoeltje.

Voor een compactere auto zijn de Chicco KeyFit 30 en het City Go autostoeltje een geschikt model.

Gemakkelijkst te gebruiken autostoeltjes

Lees hieronder waar je op moet letten voor het gebruiksgemak bij het kiezen van een autostoeltje.

1. Gemak van installatie

Baby-autostoeltjes kunnen worden geïnstalleerd met of zonder basis, en ze kunnen zowel de autogordels als het LATCH-systeem gebruiken.

 

Het gemak van de installatie hangt dus af van welk systeem je wilt gebruiken.

 

Als je je autostoel met het LATCH-systeem gaat installeren dan zijn er een hoop goede autostoeltjes die je kan kiezen. Een aantal geweldige functies om op te letten:

 • een gemakkelijk te bereiken LATCH-spanner
 • Waterpas indicatoren, zodat je kunt zien of je autostoeltje waterpas geplaatst is.

Als het zitje niet over een waterpasindicator beschikt dan zal het een lijn aan de zijkant van de basis hebben. Op die manier kan je kijken of de lijn waterpas staat met de grond.

 

Zoals je je kunt voorstellen is de waterpas indicator veel handiger en preciezer.

 

Als je je stoel vooral in taxi’s, rijtuigen en auto’s van vrienden gaat gebruiken dan zijn er een paar stoelen die je kunt kiezen die bijzonder gemakkelijk te installeren zijn met behulp van de veiligheidsgordel.

 

Zoek naar een ingebouwde vergrendeling die de veiligheidsgordel vastklemt zodat deze niet kan losraken.

2. Gemakkelijk te verstellen en te gebruiken

Onderdeel van de veiligheid van het autozitje is dat de gordels bij elke rit precies past bij het lichaam van je baby. Dit betekent dat je de instellingen van de gordels moet aanpassen naarmate je baby groeit.

 

Hoewel alle veiligheidsgordels zich vanzelf aanpassen, moet je ervoor zorgen dat de instellingen gemakkelijk te bereiken en eenvoudig te gebruiken zijn.

 

Wat betreft de knop om de gordel en gespen los te maken wil je iets hebben dat je kindje niet zelf los kan maken.

3. Gemak van het schoonmaken

Autostoeltjes met gladde en/of waterbestendige stoffen zijn gemakkelijker schoon te vegen dan een autostoel met een absorberende stof.

 

Als je kleintje veel rommel maakt dan is het leuk om een afneembare, machinewasbare hoes te hebben, maar soms kan het moeilijk zijn om een afneembare hoes eraf te halen en weer terug te bevestigen.

4. Autostoelreiniger

Als je kiest voor een gemakkelijk afneembare hoes die in de wasmachine kan worden gewassen dan kan je overwegen deze om de zes maanden in de wasmachine te gooien.

 

Wanneer er veel drinken gemorst is dan zal je de autostoel moeten verwijderen en opnieuw installeren om de bekleding te wassen. Wees dus bereid om enige tijd aan dit project te besteden. Er zijn ook autostoelreinigingsdiensten voor als het echt een puinhoop is.

Kosten van een autostoel

Er wordt gezegd dat veel modellen met een gemiddelde prijs net zo goed werken als of beter dan de duurdere modellen. Dus je gaat je baby niet per se veiliger vervoert worden door meer uit te geven aan een autostoel.

 

De baby-autozitjes in onze beste autostoeltjes volgens moeder variëren tussen de 44 en 160 euro.

 

Converteerbare autostoeltjes zijn gemiddeld genomen iets duurder, maar vergeet niet dat je ze toch moet aanschaffen en dat ze langer meegaan.

Past de autostoel in een kinderwagen

Niet alle autostoeltjes passen in alle kinderwagens. Het kan zelfs nogal ingewikkeld zijn om ervoor te zorgen dat je autostoel en je kinderwagen in elkaar passen.

 

Mocht je er een hebben gevonden waarbij dit wel werkt dan kan het een geweldige manier zijn om wat geld te besparen en het vertrouwen te hebben dat ze in elkaar kunnen klikken. Er is echter minder keuze.

 

Bekijk hieronder onze favoriete combinatie set.

Combinatie kinderwagen en autostoel
var bol_sitebar={"id":"bol_1588248368929", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000100899896","familyId":"","site_id":"1071555","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Little%20World%20Kinderwagen%20City%20Walker%203%20in%201%20Zw...","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Als je je focus hebt gericht op een bepaalde kinderwagen of autostoel die niet als set verkrijgbaar is dan moet je kijken of je een autostoeladapter kunt krijgen om het autostoeltje veilig in de kinderwagen te laten klikken.

Beste autostoel accessoires

De accessoires hieronder kunnen van pas komen bij het gebruik van je autostoel.

Tweede autostoel basis

Als je een tweede auto hebt dan hoef je geen twee autostoeltjes te kopen.

Zorg ervoor dat je gewoon een tweede basis koopt en dan kan je het autostoeltje verplaatsen van auto.

Luifel voor een autostoel

Alle baby-autozitjes zijn voorzien van een luifel, maar sommige zijn beter dan andere.

 

Een paar dingen om te overwegen:

 • Hoeveel schaduw en bescherming biedt deze kap tegen de zon?
 • Heeft het een kijkvenster (dat is iets meer een optie, maar het kan leuk zijn om de baby te controleren tijdens het wandelen).
 • Is de kap stabiel genoeg om weerstand te bieden aan het geweld van de kleine handjes van je baby.

Autostoel kussen

De meeste baby-autozitjes worden geleverd met een baby-inzetstuk om het zitje veilig en comfortabel te maken voor kleine baby’s. Sommige merken verkopen extra inzetstukken voor extra comfort.

 

Gebruik alleen inzetstukken die door de fabrikant van het autostoeltje zijn gemaakt. Anders is er geen garantie voor hun veiligheid omdat ze niet getest zijn op crashen.

Achterbank spiegel

Erg goedkoop ten opzichte van de veiligheid die het biedt. Voor minder dan 20 euro kan je er al een aanschaffen.

 

Dit is het wel waard voor de extra zekerheid die het biedt, toch?

Achterbank spiegel
var bol_sitebar={"id":"bol_1588248620135", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000090992652","familyId":"","site_id":"1071555","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Altabebe%20-%20Achteruitkijkspiegel%20-%20Achterbank%20s...","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Meer over autostoeltjes

Beste Autostoeltjes geselecteerd voor jou

 • Beste voor babies
Beste autostoeltjes - Maxi Cosi CabrioFix Autostoel

Maxi Cosi CabrioFix Autostoel

Samenvatting:

Dit Maxi Cosi Cabriofix wordt het meeste aangeraden voor een autostoeltje met gordel bevestiging. De voornaamste pluspunten zitten hem in gemak, veiligheid en comfort.

 

Voordelen

 • – Inclusief gordebeschermers en handig opbergvak
 • – Side protection system biedt optimale bescherming tegen zijwaartse botsingen
 • – Vanaf de geboorte tot 1 jaar met 2 jaar garantie
 • – Gewatterde bekleding die makkelijk te – wassen is.
 • – Te bevestigen op kinderwagens en buggy’s van Maxi-Cosi en Quinny
 • Beste voor peuters
Beste autostoeltjes - Maxi Cosi voor peuters

Maxi Cosi Priori SPS Autostoel

Samenvatting:

Wij kunnen je dit autostoeltje zeker aanraden als je op zoek bent naar de juist prijs/kwaliteit verhouding voor een peuter.

 

 

Voordelen

 • – Installatie met de 3-puntsautogordel
 • – Voorwaarts gerichte autostoel
 • – Praktisch riemhaken houden de gordel opzij, handig bij het plaatsen van je kind
 • – 4 comfortabele relaxstanden
 • – Gewatteerde bekleding is eenvoudig te verwijderen en tevens wasbaar
 • Beste voor een budget
Beste autostoeltjes - Bebies First Autostoel

Bebies first scout Autostoel

Samenvatting:

Deze autostoel is niet alleen gunstig geprijsd, maar biedt ook uitstekende kwaliteit. Daarnaast is het erg goed te gebruiken voor pasgeboren babies en gaat de autostoel mee tot 4 jaar oud.

Voordelen

 • – Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • – Afneembare en wasbare bekleding
 • – Kan zowel voorwaarts als achterwaarts gebruikt worden
 • – Handig in gebruik