Baby blijft huilen – Deze tips kunnen je helpen om je baby te kalmeren

Tips voor een betere band met je baby

Baby blijft huilen
Leesduur: 8 minuten

Je baby blijft huilen en heb je geen idee wat je kan doen dan kunnen deze tips hieronder helpen om je baby te troosten en kalm te houden.

Waarom baby’s huilen

Het is moeilijk als je baby blijft  huilen. Als moeder is de natuurlijke reactie dat je je zorgen maakt dat er iets mis is met je baby of dat je het moederschap nog niet onder controle hebt.

Geen zorgen, je kunt het wel aan!

Baby’s huilen om vele redenen en dit komt voornamelijk de huilen is de belangrijkste manier waarop ze communiceren. Het is de manier waarop ze je aandacht trekken en hun behoeften uitdrukken.

In het begin kan het moeilijk zijn om de verschillende huilbuien van je baby op de goede manier te interpreteren. Naarmate je meer tijd besteedt aan het luisteren dan zal je de specifieke behoeften beter leren te herkennen.

Veelvoorkomende redenen waarom baby’s huilen

 • Slaperigheid of vermoeidheid
 • Natte of vuile luier
 • Honger
 • Overstimulering door lawaai of activiteit
 • Koliek, zure reflux of voedselallergieën
 • Pijn of ziekte
 • Gas
 • Vreemdelingenangst of –vrees

Is je baby ongevoelig of onverschillig?

De meeste baby’s gebruiken huilen om te communiceren en ze zullen blijven huilen totdat je als moeder reageert op hun behoeften.

Andere baby’s raken van streek zonder ook maar enkele emotie te laten zien. Een baby die niet reageert lijkt misschien een makkelijke baby, omdat ze rustig en aangenaam zijn.

Zorg er alleen voor dat je meteen contact op neemt met je arts als je baby niet reageert op jou, je omgeving en zintuiglijke invloeden.  

Omgaan met een huilende, niet reagerende of koliekende baby.

Er zijn geen twee baby’s die precies hetzelfde zijn. Probeer daarom vergelijkingen en specifieke verwachtingen te vermijden. Als je een zeer moeilijke baby hebt is het belangrijk dat je jezelf een pauze geeft als je negatieve gevoelens hebt.

Het kan eventjes wat extra tijd kosten om weer op een lijn te komen, maar het extra werk zal het waard zijn.

Als je gefrustreerd, moe en boos bent omdat je baby blijft huilen dan is het goed om een aantal strategieën te ontwikkelen.

Leer je grenzen kennen.

Let op je eigen lichamelijke signalen als je je overweldigd voelt. Hoe eerder je je persoonlijke grenzen ziet, hoe gemakkelijker het is om actie te ondernemen.

Op die manier kan je extra hulp zoeken, een pauze nemen of een uitstapje maken.

Vergeet niet dat veel problemen opgelost worden door middel van tijd. De huilpiek is vaak zes weken lang en daarna wordt het geleidelijk aan minder. Uiteindelijk is het einde sneller in zicht dan je denkt.

Je moet nu misschien je beste beentje voorzetten, maar geleidelijk gaat het beter.

Ga op zoek naar ondersteuning.

Als het kan, schakel dan hulp in tijdens de drukste momenten van de dag.

Voel je niet bezwaard om ja te zeggen als mensen je aanbieden om te helpen met het huishouden, maaltijden of het babysitten.

Voor ondersteuning kan je ook op zoek gaan naar een groepje met andere moeders. Op die manier kan je met elkaar over de ervaringen praten wanneer het moeilijker wordt.

Je hoeft niet perfect te zijn.

Bij het ouderschap hoef je niet altijd perfect te zijn. Het is onmogelijk om 24 uur per dag volledig oplettend en de perfecte moeder te zijn. Het kan altijd zijn dat het een keer voorkomt dat je baby blijft huilen.

Volgens een schatting van deskundigen hoef je als moeder maar een derde van je tijd aan de behoeften van je kind te voldoen. Dit is genoeg om een band te garanderen met je baby.

Maak je geen zorgen dat je perfect moet zijn.

Let op de signalen wanneer je baby blijft huilen.

Zintuigen zijn erg belangrijk bij een baby. Dit zorgt ervoor dat een baby de wereld kan ontdekken en ervaren. Het verschilt per baby hoe grote invloed zintuigen hebben op zijn of haar manier van doen.

Doordat de zintuiglijke behoeftes bij elke baby zijn zal je ook verschillen zien waarom een baby gaat huilen.

De ene baby zal gaan huilen vanwege een natte luier, waar de andere hem zal negeren en vrolijk verder blijft spelen.

Leer de zintuigelijke behoeftes van je baby kennen door al je eigen zintuigen in te schakelen. Dit helpt je om uit te zoeken wat je baby nodig heeft. Je kan extra letten op:

Veranderingen in het humeur

Komen de stemmingswisselingen van je baby samen met een verandering in de omgeving, het tijdstip van de dag of door ander voedsel?

Als je baby bijvoorbeeld laat in de ochtend chagrijnig is dan kan je kijk dan of je baby signalen geeft dat ze je mist. Zoals een geeuw of een wrijving in het oog.

Reacties op verschillende situaties en omgevingen

Baby’s sturen vaak signalen uit die wij als volwassenen gewoon niet opmerken. Je baby kan geprikkeld raken als er te veel mensen in de buurt zijn of boos worden over veranderingen in zijn of haar schema.

Verschillende manier van huilen.

In het begin zullen alle kreten hetzelfde klinken, maar geleidelijk aan zal je horen hoe de “ik heb honger” kreet heel anders is dan de “ik ben moe” kreet.

Let op het geluidsniveau, de toonhoogte en de intensiteit van het huilen, evenals de lichaamstaal en de gezichtsuitdrukkingen van je baby.

Tekenen als communicatie voor de fysieke en emotionele toestand kunnen zijn:

 • Een gebogen rug
 • Een bekrast gezicht
 • Dichtgeknepen ogen
 • Gebalde vuisten
 • Wrijven in de ogen
 • Hyperactieve of hectische bewegingen.

Om te leren wat er nodig is om een baby te kalmeren en te troosten als je baby blijft huilen, kan al je vaardigheden op het gebied van waarneming en bewustwording vereisen.

Geef niet op als je het moeilijk vindt om uit te zoeken wat ervoor zorgt dat je baby blijft huilen. Je baby zal waarschijnlijk blijven proberen om het je duidelijk te maken.

Ben kritisch op je eigen emotionele toestand

Als je baby urenlang huilt, is het natuurlijk om jezelf verantwoordelijk te voelen.

Alleen kan dit vaak een belemmering vormen voor je om rustig te blijven en volledige focus te hebben op je baby.

De relatie met je baby moet opgebouwd worden, dus jouw emoties zullen een verschil maken hoe je baby reageert.

Wanneer je zelf overweldigd, depressief of boos bent dan kan je baby ook moeite hebben om te kalmeren en daardoor blijft je baby huilen.  

Ben ik de reden dat mijn baby blijft huilen?

Als je gestrest en uitgeput bent, ga je problemen hebben om op een kalmerende, verzorgende manier met je baby om te gaan. Daardoor is het belangrijk dat je alle steun krijgt die je nodig hebt.

Extra steun is noodzakelijk als je:

 • Depressief bent
 • Lijd aan een ernstige ziekte of chronische gezondheidsproblemen
 • Overweldigd bent
 • Uitgeput bent door gebrek aan slaap
 • Jezelf verwaarloosd, geïsoleerd of niet ondersteund voelt
 • Een eerder slachtoffer van misbruik of verwaarlozing bent geweest

Moeders die leren hoe ze zichzelf kunnen kalmeren, steun kunnen vragen en met hun baby’s kunnen communiceren, zullen uiteindelijk een gezonde relatie met hun baby opbouwen.

Tips om je baby te kalmeren als ze blijft huilen.

Vergeet niet dat je baby gevoelens heeft. Baby’s zijn emotionele wezens en ervaren gevoelens van geluk, verdriet, vreugde en boosheid vanaf het eerste moment van het leven.

Als je moeite hebt om op je baby te reageren, zal je kind die signalen oppikken. Hoe zou je jezelf  voelen als je echtgenoot of eigen moeder niet reageert op jouw signalen of pogingen om te communiceren?

Als je je baby als een individu met een unieke persoonlijkheid beschouwt, kan het gemakkelijker zijn om zijn of haar kreten te interpreteren en erop te reageren.

Kies enkele technieken om een “time out” te nemen.

Strategieën zoals tot tien tellen, naar buiten gaan, diep ademhalen, je baby neerzetten en een rondje om het huis lopen, kunnen je helpen om een kalmte te bewaren.

Zoek een mantra.

Een mantra is een geluid, een woord of een zin die steeds weer herhaald wordt. Dit kan je troost of inspiratie bieden.

Enkele voorbeelden hiervan zijn: “Gewoon ademen,” “Dit is moeilijk, maar wel te doen,” en “Alles komt goed.”

Let op de hechtings mijlpalen van je baby

Als je moeite hebt om jezelf met je baby te hechten dan is het goed om de volgende mijlpalen in de ontwikkeling van je baby te herkennen.

Als de mijlpalen niet op het juiste moment plaatsvinden, moet je hulp zoeken.

Hechting stap 1: Aandacht en communicatie (geboorte-3 maanden)

Aandacht en communicatie gaan hand in hand, want een baby die niet kan kalmeren zal niet in staat zijn om op te letten en met je te communiceren.

Je baby heeft periodes waarin hij kalm is (niet huilt), attent is (niet slaapt) en interesse toont in gezichten.

Je volgt de aanwijzingen van je baby. Wanneer je baby zijn of haar focus op jou richt dan kan je reageren met een zachte aanraken, een kalmerende stem of speelse gezichtsuitdrukkingen.  

Als je baby wegkijkt, kijk dan zelf ook weg.

Hechting stap 2: Gedeelde vreugde (3-6 maanden)

Het delen van vreugde met je baby legt een verband tussen zintuiglijke ervaringen (dingen die je baby ziet, hoort en voelt) en liefdevolle interactie met een andere persoon.

Je baby zoekt betrokkenheid bij jou en is zich bewust van gebaren, glimlachen, geluiden en beweging. Je baby heeft zeer waarschijnlijk ook regelmatig pauzes nodig van al deze invloeden.

Laat je baby de uitwisseling leiden. Wanneer je baby wilt communiceren dan reageer je vrolijk en enthousiast. Als je baby een pauze wilt dan kan je een rustige aanpak proberen.

Hechting stap 3: Interactieve communicatie (4-10 maanden)

Met de derde mijlpaal wordt het niveau van de betrokkenheid van je baby met jouw wat verfijnder.  

Je baby gebruikt een steeds groter scala aan geluiden, gezichtsuitdrukkingen en gebaren om je uit te nodigen om te spelen en om zijn of haar behoeften en wensen aan te geven.

Je blijft de signalen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen van je baby in de gaten houden en past je eigen reacties op die signalen aan. Je zal meer heen-en-weer (interactieve) communicatie opmerken.

Hechting stap 4: Gebaren en probleemoplossing (10-18 maanden)

De nieuwe motorische vaardigheden van je baby zoals kruipen, wijzen en misschien lopen zullen leiden tot een betere communicatie en verbinding met jou.

Je baby begint zijn motorische en non-verbale vaardigheden te combineren met zijn behoefte om problemen op te lossen. Je baby kan bijvoorbeeld wijzen op iets wat buiten haar bereik is of naar de kinderstoel kruipen als ze honger heeft.

Blijf reageren op de signalen van je baby en gebruik je eigen woorden, gezichtsuitdrukkingen en gebaren om je baby bevestiging te geven dat de wensen van je baby gehoord worden. 

Herkennen en omgaan met kolieken

Een koliek is een algemene term die wordt gebruikt voor als je baby meer dan drie uur per dag blijft huilen en dit meer dan drie dagen per week heeft.

Een baby met koliek zal vaak ontroostbaar huilen ondanks alle goede pogingen die je onderneemt. De oorzaak van een koliek, die één op de vijf baby’s treft, is niet duidelijk. Sommige deskundigen denken dat koliek kan worden verbonden met de ontwikkeling van het darmstelsel van de baby of met voedselallergieën.

Hoe je een koliek kan opmerken.

Ouders van baby’s met koliek zeggen vaak dat de baby’s eruit zien alsof ze boos zijn of pijn hebben. Ze kunnen ook proberen om zonder succes naar de badkamer te gaan.

Andere kenmerken van een baby met koliek:

 • Meer huilbuien.
 • Uit het niets huilen zonder duidelijke reden.
 • Een stijf lichaam met gebalde vuisten
 • Gebogen benen en de maag kan hard aanvoelen

Wanneer koliek kan voorkomen

Koliek begint vaak op twee weken na de uitgerekende datum van een baby en bereikt een piek op ongeveer zes weken na de uitgerekende datum. Het stopt over het algemeen weer tegen de tijd dat je baby 12 tot 14 weken oud is.

Het huilen van je baby kan geleidelijk aan minder worden na zes weken. Ook kan het zijn dat je baby gewoon stopt met de lange huilbuien.

Het kan vermoeiend zijn, maar het zal gelukkig stoppen.

Speciale omstandigheden die professionele hulp nodig kunnen hebben

Fysieke, mentale of emotionele uitdagingen bij de geboorte, of kort daarna, zijn vaak traumatisch voor een baby en kunnen ervoor zorgen dat het zenuwstelsel van je baby “vast komt te zitten”. Een zenuwstelsel dat vastzit, zal waarschijnlijk moeite hebben met de regulering, waardoor de baby vaak blijft huilen

Speciale of traumatische omstandigheden die problemen kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • Vroeggeboorte
 • Moeilijke of traumatische geboorte
 • Medische problemen of handicap
 • Adoptie of scheiding van de hoofdverzorger

Waar je terecht kunt voor hulp

Als je baby vaak huilt, van streek is of niet reageert dan moet je hulp vragen aan je kinderarts. Je kinderarts moet in staat zijn om je te helpen erachter te komen of er een probleem is en wat je eraan kunt doen.

Neem ook contact op met de afdeling kindergeneeskunde in je plaatselijke ziekenhuis en vraag naar diensten in je omgeving, zoals:

 • Ouderschapsvaardighedenlessen. Op veel gebieden is coaching en onderwijs voor ouders en verzorgers beschikbaar om de nodige opvoedingsvaardigheden op te bouwen en ondersteuning en advies te bieden.
 • Ondersteunende groepen. Ondersteuningsgroepen worden gerund door collega’s in plaats van professionals en bieden een veilige omgeving om ervaringen, advies en aanmoediging uit te wisselen voor ouders van een baby die blijft huilen.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*