Beste baby flessen van 2020

De beste baby flessen 2019
Leesduur: 8 minuten

De beste baby flessen zijn moeilijk te vinden ondanks dat Babyflesjes onmisbaar zijn bij de opvoeding van je kindje, maar het kan moeilijk zijn om de juiste fles de vinden met zoveel opties. Daarom hebben wij voor jou een lijstje met de beste baby flessen samengesteld.

Voordat je zelf een random fles uitzoekt, moet je meerdere dingen weten over het vinden van de juiste baby fles. Het is goed om een paar flesjes te kopen en te testen met je baby. Verschillende baby’s geven de voorkeur aan verschillende vormen, maten en texturen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te weten welke fles voor jouw baby zal werken tot je hem echt gaat gebruiken.

Gelukkig kan je de keuze beperken tot drie of vier verschillende flessen om uit te proberen en te zien wat werkt. Hier zijn een paar dingen om in gedachte te houden wanneer je begint met je onderzoek.

Soorten babyflessen

Veel flessen zijn speciaal ontworpen om samen te werken met de borstvoeding. Andere flessen zijn beter voor baby’s die alleen flesvoeding krijgen.  

Nog steeds verward? Hier is een uitsplitsing van de verschillende soorten babyflessen en hoe je ze kan vergelijken

 • Standaard flessen: Deze traditioneel ontworpen baby flessen zijn eenvoudig en werken voor de meeste baby’s goed. Je kan ze vinden in plastic, glas of zelfs in roestvrij staal.
 • Haakse flessen: Gebogen bij de hals om te voorkomen dat er lucht in de zuignap komt, wat de voeding vergemakkelijkt en de baby minder winderig maakt. De schuine vorm zorgt er alleen voor dat ze moeilijker schoon te maken zijn.
 • Wegwerpflessen voor eenmalig gebruik: Een harde schelp (meestal van plastic) die een individuele zak melk bevat. Gemakkelijk op te ruimen (omdat je elke zak gebruikt en gooit), zijn deze een handige optie, maar niet echt milieuvriendelijk.
 • Brede hals flessen: Deze flessen zijn kort en gehurkt en hebben een brede opening aan de bovenzijde – wat betekent dat de zuignap ook breder is. Dit is een weerspiegeling van de normale borstvoeding. Dit is ideaal voor baby’s die van de borst naar de fles gaan.  Door de brede hals wordt het schoonmaken ook makkelijker.
 • Geventileerde flessen: Deze flessen zijn voorzien van een ingebouwde buis om te voorkomen dat er luchtzakken in de fles ontstaan. Dit is er voor bedoeld om gas te helpen voorkomen. Ventilatieopeningen en andere extra onderdelen zorgen ervoor dat deze moeilijker schoon te maken zijn.

Materiaal babyflessen

De meeste babyflessen zijn gemaakt van plastic, glas, roestvrij staal of siliconen. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Welke flessen het meest geschikt voor jou zijn dat hangt af van je baby, de levensstijl van je gezin en hoe je de flessen wilt gebruiken. 

 • Plastic: Licht van gewicht en daarnaast goedkoop. Plastic is de standaard als het gaat om babyflessen. Helaas is plastic minder duurzaam dan roestvrij staal of glas en het moet zorgvuldig worden gereinigd om krassen te voorkomen. Plastic flessen moeten om de paar maanden vervangen worden.
 • Roestvrij staal: Slanke, stevige en vaak geïsoleerde flessen om de melk op de gewenste temperatuur van je baby te houden. Vaak wordt de voorkeur aan een roestvrij stalen fles gegeven door ouders die een voorkeur hebben voor een langere levensduur. Ze kunnen duurder zijn dan plastic of glazen baby flessen, maar hoeven zelden vervangen te worden.
 • Glas: De glazen flessen van vandaag zijn hitte- en schokbestendig en worden vaak geleverd met siliconenhulzen voor een extra bescherming laag. Deze hoeven niet vervangen te worden, tenzij ze kapot gaan.
 • Siliconen: Dit is een geweldig, flexibel materiaal voor zowel flessen als de zuignappen. Net als roestvrijstalen flessen kunnen siliconenflessen echter duur zijn.

Soorten zuignappen (tepels) bij baby flessen

Babyflessen bevatten meestal tepels, maar tepels kunnen ook afzonderlijk worden gekocht en zijn er in verschillende vormen en soorten. Dit is vooral nuttig voor baby’s met speciale voedingsbehoeften. Probeer een paar verschillende maten en stijlen tepels om te zien wat het beste werkt voor jouw baby.

 • Traditionele tepels: Dit zijn de klokvormige, meestal latex tepels die bij de meeste babyflessen zitten.
 • Orthodontische tepels: Deze tepels zijn ontworpen om het gehemelte van je baby te beschermen en hebben een bolvormige bovenkant en een plattere basis.
 • Platte tepels: De tepels hebben meer de vorm van de borst en daardoor een vlakkere bovenkant.
 • Anti-vacuüm tepels: Ontworpen om gasvorming te voorkomen.
 • Multi-flow tepels: Deze zijn ontworpen om in staat te zijn om in meerdere stadia (bijvoorbeeld fase 1 en 2) in dezelfde tepel te voorzien.
 • Wegwerpnippels: Steriele, individueel verpakte tepels die handig zijn, maar die na één keer gebruik moeten worden weggegooid.

Over het algemeen worden er twee soorten materiaal gebruikt voor tepels namelijk latex en siliconen.

 • Latex: dit voelt zacht en soepel aan, maar moet vaak worden vervangen omdat het snel kapot gaat. Ook zijn sommige baby’s er allergisch voor.
 • Siliconen: Siliconen tepels zijn steviger en duurzamer en voelen vaak zijdezacht aan. Ze zijn handig als je baby allergisch is en deze gaan over het algemeen langer mee dan latex tepels. Ze moeten alleen om de paar maanden vervangen worden.

Verschillende maten van tepels voor een babyfles

Tepels voor babyflesjes zijn er in verschillende vormen. Dit beïnvloed de snelheid waarmee het drinken uit de fles komt. De grootte van het gaatje in de tepel controleert deze snelheid.

Vaak wordt er bij de tepels zelf aangegeven wat de aanbevolen maat is voor elke levensfase van je baby. Gebruik dit als richtlijnen, maar test vooral hoe je baby reageert op de flessen en wees flexibel.

 • Fase 1 tepels: Pasgeborenen beginnen meestal met Fase 1 tepels met een langzame stroming, bedoeld om de melk langzaam te aan de baby te geven.
 • Fase 2 tepels: Na een paar maanden gaan baby’s meestal door naar fase 2 (of hoger) omdat ze een snellere en grotere melkstroom aankunnen.
 • Fase 3 tepels: Sommige baby’s doen het eindeloos goed met Fase 2 tepels, maar als je baby ongeveer 6 maanden is dan is ze misschien toe aan de volgende fase.

Welke maat babyfles heb je nodig?

In het begin is een kleinere fles beter. De meeste pasgeborenen drinken tot 4 gram melk in één keer, dus past een kleinere fles daar goed bij. ,

Naarmate de baby groter wordt, zal ze behoeften hebben aan een grotere, snellere Fase 2 tepel en meer melk drinken bij minder frequente voedingen.

Nu je begrijpt wat de mogelijkheden zijn, zijn hier onze keuzes voor de beste babyflessen waarmee je het kan proberen.

Voorbeeld hoe je de fles moet geven

Bekijk hier ook de beste borstkolven

De beste Babyflessen om mee te starten

Deze fles komt over het algemeen het beste uit de test.

Dr. Brown’s Startpakket standaardflessen

27,95 euro

Een duidelijke favoriet onder moeders. De flessen van Dr. Brown’s hebben een speciaal ontluchtingssysteem met buisjes dat ontworpen is om gas te verminderen. De buis brengt lucht in de bodem van de fles waardoor deze lucht niet door de baby hoeft worden ingenomen.

Het ontwerp van de tepel op de flessen van Dr. Brown’s vertraagt ook de melkstroom, wat kan helpen om spugen en boeren te voorkomen.

Goede punten:

 • Helpt darmkrampjes, spugen en boeren te voorkomen 
 • Optimaal behoud vitamine C, A en E 
 • Geen luchtbelletjes in de voeding.
 • Spenen voor verschillende fasen zijn apart verkrijgbaar 

Wat andere moeders zeggen

Wij kregen als tip van de kraamhulp deze flessen te gaan gebruiken voor het verminderen van buikkrampjes en ze werken super. De fles is helemaal uit elkaar te halen waardoor hij makkelijk schoon te maken is. Voor het buisje wat in de fles zit wordt een borsteltje meegeleverd waarmee dit makkelijker is. Alleen het dopje wat op het buisje zit is wat lastiger schoon te maken.

Bol.com review

Dr. Brown flessen zijn gewoon fijne flessen. Die met de smalle hals (de standaard flessen) nog fijner dan de brede hals flessen omdat de speen anders is en makkelijker in het baby mondje past.

Bol.com review

Beste flessen in combinatie met borstvoeding

Deze flessen raden wij aan in combinatie met borstvoeding.

Aven anti-Colic startersset

De beste babyflessen - Avant anti-colic startersset
27,95 euro

De gemekkelijk te reinigen vorm van deze flessen is een groot pluspunt voor moeders. De flessen zijn ontworpen om het gemakkelijk te maken voor baby’s om te schakelen tussen fles- en borstvoeding. Dit komt voornamelijk dankzij een brede en platte tepel die aanvoelt als de borst van de moeder.

De tepel helpt ook om te voorkomen dat de lucht zicht mengt met de melk tijdens de voeding. Dit helpt om gas te verminderen.

Goede punten:

 • Vermindert krampjes en boertjes.
 • Houdt de melk binnen en de lucht buiten.
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Makkelijk schoon te maken

Wat andere moeders zeggen

Ons kleintje heeft bijna geen last meer van kraampjes sinds we de anti-colic gebruiken. Let wel: er zit maar 1 anti-colic bij, die je steeds op een ander flesje moet steken.

Bol.com Review

Fijne flessen. Wel jammer dat er maar 1 anti-koliek ventiel (tegen te veel lucht in de maag/ darmen mee krijgen bij het drinkt) bij zit.

Bol.com Review

Beste baby flessen tegen gas

Deze fles raden we aan tegen het ontstaan van gas

Difrax Baby starterspakket newborn

Difrax starterspakket newbord - baby flessen
29,95 euro

Door de vorm is deze fles ideaal voor het voorkomen van gas bij je baby. Het anti collic systeem in de bodem en de unieke S-vorm zorgen er daarnaast voor dat lucht niet met voeding wordt vermengd, waardoor vitaminen optimaal behouden blijven.

Een groot voordeel is dat de fles volledig uit elkaar te halen is waardoor het makkelijk is schoon te maken. Ook zorgt de vorm van de tepel voor extra steun en grip bij je baby.

Goede punten:

 • S-vorm zorgt ervoor dat voeding niet met lucht vermengd.
 • Gaat gasvorming tegen.
 • Extra grip door de vorm van de tepel
 • Compleet uit elkaar te halen

Wat andere moeders zeggen

Hele prettige fles, in het begin heel erg gestoeid met de flessen omdat ons zoontje last had van buikkrampjes en sinds we de difrax fles zijn gaan gebruiken werd dat veel minder! Gekozen voor de fles met handgreep omdat de kleine dan ook z’n flesje zelf kan vasthouden. Ook erg makkelijk schoon te houden!

Bol.com review

Beste baby fles voor een goede sluiting

Deze fles raden we aan als je baby moeite heeft om zich vast te zuigen aan de fles.

Munchkin Latch Zuigfles

Munchkin Latch Zuigfles
14,50 euro

Een goede connectie tussen de baby en fles kan de voeding maken of breken. Als de mond van de baby niet goed vastzit aan de tepel dan is hij of zij miscchien te hard aan het werk om de melk te krijgen. Dit kan ertoe lijden dat de baby overtollig lucht kan inslikken.

De fles van Munchkin Lath heeft dit goed begrepen. Deze tepels zorgen voor meer beweging tijdens de voeding zonder de verbinding met de baby te verbreken. Dit is ideaal voor ouders waarvan de baby het hoofdje vaak beweegt.

Goede punten:

 • Verlaagt inname van lucht
 • Goede connectie tussen fles en baby
 • Regelbare melkstroom

Beste baby flessen tegen Koliek

Deze fles raden we aan om koliek tegen te gaan.

De beste flessen - tommy tippee fles
11,04 euro

Deze Tommee Tippe flessen helpen koliek en gasvorming te voorkomen. Dit doen ze door luchtbellen naar de achterkant van de fles te brengen. Het ontwerk met de brede hals helpt de baby ook om een goede sluiting te houden tijdens de voeding.

De textuur en vorm van de tepels is vergelijkbaar met een echt tepel. Hierdoor is het dus makkelijk om van de borst naar de fles te schakelen, en andersom.

Goede punten

 • Zelfde vorm als de moederborst
 • Zacht en natuurlijk aanvoelende speen
 • Beste fles tegen koliek en gasvorming

Wat andere moeders zeggen

Handig in onderhoud baby drinkt er graag van lekt niet , echt handige flessen

Bol.com Review

Deze flessen zijn zeer fijn ,
mijn zoon moest spontaan over op fles voeding en ik gebruikte voor het kolven al de kolf van dit merk
en de flessen erbij gekocht ideaal !

Helemaal geweldige flessen, makkelijk te gebruiken , goed schoon te houden
en helemaal niet duur !
ik raad ze aan aan iedereen die graag een goede fles wil hebben voor de voeding

Bol.com Review

Beste baby flessen tegen overgeven

Deze babyfles raden we aan om overgeven te voorkomen.

Nuk Perfect Start

Beste baby flessen - NUK perfecdt start
33,64 euro

De langzame stromingsnippel op deze NUK-flessen zorgt voor langere voedertijden – en minder verstoorde buikjes. Dit is dus ideaal voor kleine baby’s. De tepel heeft ook drie drinkgaten die zo geplaatst zijn dat moedermelk of flesvoeding zich beter mengt met het speeksel van je baby, wat de spijsvertering ten goede komt.

Ouders voelen zich ook goed over de speciale tepel (die dezelfde vorm heeft als de NUK-fopspenen). De asymmetrische vorm is ontworpen om de orale ontwikkeling te ondersteunen.

Goede punten

 • Siliconen speen
 • Perfect voor baby’s tot 6 maanden
 • Beste fles tegen overgen
 • Goede kwaliteit en fijne tepel

Deze producten worden ook aangeraden door moeders