De beste borstkolven voor moeders die borstvoeding geven

De Beste borstkolven voor moeders
Leesduur: 7 minuten

Een borstkolf kan je een beetje het gevoel geven dat je functioneert als een melkmachine, maar we hebben alles over voor onze baby. Er zijn gelukkig een paar manier om het proces fijner te maken. De juiste borstkolf is daar een van. Daarom hebben wij een selectie gemaakt van de beste borstkolven.  

Zelfs als je van plan bent om uitsluitend borstvoeding te geven is het nuttig om een borstkolf bij de hand te hebben. Waarom? Het kan namelijk helpen om je melkaanvoer te vergroten, vooral aan het begin na de bevalling. Moedermelk wordt geproduceerd op basis van vraag en aanbod, dus als je een paar minuten na de borstvoeding wat pompt kan je de voorraad vergroten.

Een andere reden waarom het goed is om een borstkolf te gebruiken is zodat andere zorgverleners de baby ook voeding kunnen geven. Dit is voornamelijk handig voor de nachtvoedingen aangezien je ze niet allemaal zelf hoeft te doen. Ook als je een avondje op stap wilt met je partner of een middag met vrienden wilt afspreken geeft een borstkolf je de vrijheid om dat te doen.

Als je van plan bent om na de terugkeer op je werk borstvoeding te blijven geven wil je natuurlijk een borstkolf zodat je de voorraad op peil kunt houden.

Soorten borstkolven

Er zijn vier soorten borstkolven:

  • Dubbel-elektrische borstkolven: Met deze krachtige elektrische modellen kun je beide borsten tegelijk afkolven, dit is voornamelijk handig als de snelheid een probleem is.
  • Enkel elektrische borstkolven: Je kunt slechts één borst tegelijk afkolven, wat langer kan duren. Het positieve is dat deze minder kosten dan een dubbele elektrische pomp.
  • Borstkolven op batterijen: Deze kunnen trager zijn en vrij snel door de batterijen heen gaan. Het voordeel van een op batterijen werkende pomp is dat ze draagbaar zijn en je ze nog steeds kunt gebruiken als je geen toegang hebt tot een stopcontact (zoals wanneer u naar uw werk of op reis bent).
  • Handmatige borstkolven: Deze zijn licht van gewicht, draagbaar en goedkoop. Het nadeel? Je zult veel van het werk zelf doen en het kan zijn dat je hierdoor niet zo veel melk krijgt.

Een open of een gesloten systeempomp?

Zodra je begint te zoeken naar een borstkolf dan zal je deze twee termen ook tegen gaan komen.

  • Een gesloten systeempomp is een pomp die door een barrière van de melk is afgesloten. Dit is het meest hygiënische type borstkolf, omdat de barrière voorkomt dat er melk in de machine terechtkomt. Ze zijn meestal ook duurder dan pompen met een open systeem.
  • Pomp met een open systeem: Deze hebben geen barrière tussen de melk en het pompmechanisme, dus de melk stroomt door slangen en andere kleine stukjes in de fles en kan daarom in contact komen met het pompmechanisme. Pompen met een open systeem zijn meestal goedkoper dan pompen met een gesloten systeem.

Waar je op moet letten bij het kopen van een borstkolf

Als je begint te winkelen, wil je een borstkolf vinden die aan je specifieke behoeften voldoet – wat voor de ene moeder werkt, is misschien niet de juiste keuze voor jou. Bij het onderzoek naar de beste borstkolven zijn er een aantal belangrijke factoren die je in overweging moet nemen:

  • Gewicht: Als je vaak moet werken of vaak op reis gaat dan kan het nuttig zijn om een lichte kolf te hebben.
  • Geluid: Sommige pompen zijn stiller dan andere. Als je met andere mensen erbij aan het kolven bent, wil je er misschien een die zo stil mogelijk is.
  • Zonder handen te gebruiken: Sommige nieuwere modellen geven je de mogelijkheid om volledig handsfree en zonder duidelijke slangen of draden te pompen. Sommige handsfree-pompen kunnen zelfs onder je shirt gedragen worden!
  • Kosten: Hoewel borstkolven meestal door de verzekering worden gedekt, wil je misschien een tweede borstkolf op het kantoor hebben of jezelf een upgrade geven naar een betere pomp.

Wat is de beste borstkolf?

We begrijpen het – al deze verschillende termen kunnen een beetje overweldigend zijn, en er zijn veel borstkolven op de markt om uit te kiezen. Dus, hoe bepaalt je welke borstkolf het beste voor jou is?

Moeders hebben verschillende borstkolven getest en dit is het resultaat.

Hier zijn de beste borstkolven op dit moment op de markt.

De beste borstkolf volgens Babyholic

Deze borstkolf is het beste uit de test gekomen:

Medela Freestyle – dubbele elektrische borstkolf

De beste medela Borstkolf
249 euro bij Bol.com

De Medela borstkolf is een van de bekendste borstkolven en dat is niet voor niets. Dit is een dubbele elektrische pomp. Dit houdt in dat je hem op een of beide borsten tegelijk kunt gebruiken. Deze borstkolf is ontworpen om het natuurlijke zuigpatroon van je baby na te bootsen, wat ingewikkelder is dan dat het klinkt.

Volgens onderzoek krijgen baby’s borstvoeding in twee stappen; Ten eerste stimulatie, waarbij een sneller zuigritme wordt gebruikt om melk te laten stromen. Ten tweede expressie, waarbij een langzamer zuigritme wordt gebruikt om te voeden.

Doordat deze borstkolf op dezelfde manier te werk gaat geeft het je de mogelijkheid om in minder tijd meer melk te produceren, wat een enorm pluspunt is.

Daarnaast houden moeders er ook van dat deze borstkolf wordt geleverd in een discrete, gemakkelijk te dragen tas. Ook heeft deze kolf een batterijpakket heeft dat handig is voor als je onderweg bent.

Belangrijk om te weten: Omdat de Pump in Style Advanced een open systeempomp is (wat betekent dat er geen barrière is tussen de melkopvangpomp en de pomponderdelen), is het moeilijker om deze volledig te steriliseren. Sommige moeders merken ook op dat het pompgeluid zelf een beetje luidruchtig is.

Wat andere moeders zeggen

Ik kolf nu een maand fulltime met deze kolf omdat live voeden helaas niet lukte en ik ben zeer tevreden over de kolf. De accu gaat lang mee, er zijn veel verschillende väcuums in te stellen en door de twee fase stand schiet de melk snel toe.

Kortom een toppertje!

Bol.com review

Niet twijfelen. Is de investering meer dan waard! Klein en draagbaar toestel met oplaadbare batterij dat dubbelzijdig kolft.
Handig in gebruik en verschillende standen. Ik ben hier zéér tevreden over. Gebruik hem zowel thuis als op verplaatsing.

Bol.com review

Betaalbare luxe borstkolf

Deze borstkolf raden wij aan als de meest betaalbare luxe borstkolf

Lansinoh dubbel elektrische borstkolf

De beste borstkolven - Lansinoh Borstkolf
149 euro bij Bol.com

We willen allemaal geld besparen op babyspullen, maar soms krijg je minder als je minder uitgeeft. Gelukkig is dat niet het geval met de Lansinoh Borstkolf. Je kunt deze dubbel-elektrische borstkolf gebruiken als primaire pomp of als back-up, zodat je er niet elke dag een naar beneden of naar je kantoor hoeft te slepen. Het super slanke, super stille ontwerp biedt drie pompstijlen – elk bedoeld om de eigen voedingspatronen van de baby na te bootsen – en acht zuigniveaus, zodat je zelf de instelling kunt vinden die het meest productief voor jou werkt.

Een bijkomend voordeel? Omdat het een gesloten systeem is, is er minder kans op bacteriën en schimmelgroei. Hierdoor zijn er ook minder onderdelen om schoon te maken.

Beste borstkolf voor thuis

Deze borstkolf raden wij aan als je hem voornamelijk thuis wilt gebruiken

Ameda Finesse dubbel elektrische borstkolf

De beste borstkolven - Ameda Borstkolf
164,95 bij Bol.com

Als je op zoek bent naar een beetje extra gemoedsrust, dan is deze Ameda borstkolf misschien wel je beste optie. Met een diafragma dat gemakkelijk boven de fles op zijn plaats glijdt, heeft deze dubbel-elektrische borstkolf een gesloten systeem dat ervoor dient om bacteriën, schimmels en virussen uit de buurt van je melk en dus je baby te houden.

Als je klaar bent met het afkolven van een flesje, kun je het in de houder bevestigen totdat je het in de koelkast kunt bewaren. Terwijl sommige gebruikers zeggen dat je enige tijd nodig heb om aan de 32 (ja dat lees je goed) wennen zeggen andere dat ze voorkeur geven aan de flexibiliteit.

Moeders zijn ook lovend over het ingebouwde batterijenpakket, dat een perfecte overgang heeft  wanneer de pomp wordt losgekoppeld – met andere woorden, je kunt gemakkelijk naar de keuken lopen voor een glas water tijdens een lange pompsessie.

Wat andere moeders zeggen

Deze kolf was me aangeraden door een lactatiekundige, die zei dat deze kolf net zo goed is als een van de duurdere Medela kolven maar vele malen goedkoper. Ik kan ‘m inderdaad aan iedereen aanraden!

Bol.com review

Meest efficiente Borstkolf

Dit is volgens moeders de meest efficiente borstkolf

Spectra s2 dubbele elektrische borstkolf

De beste borstkolven- Spectra S2 meest efficiente borstkolf
152,50 bij Bol.com

Je hoort misschien niet zo vaak over de Spectra borstkolf als over de andere merken op deze lijst, maar het bedrijf wint snel aan nieuwe fans. Dit komt voornamelijk doordat ze de functionaliteit en betaalbaarheid weten te combineren. Daarnaast ziet de Spectra er ook erg schattig uit!

Het gestroomlijnde ontwerp heeft een handvat voor een erg geschikte draagbaarheid en het heeft een ruimte aan de achterkant om een fles te bevestigen.

Het dubbel-elektrische, gesloten systeem heeft een digitaal display dat op kan lichten. Hierdoor kan je eenvoudig de snelheid en het ritme instellen. Schakel het systeem uit en het geheugen zal zelfs herinneren waar je de laatste keer was gebleven.

Beste handmatige borstkolf

Deze borstkolf raden we aan als je op zoek bent naar eenhandmatige borstkolf.

Philips Avent handmatige borstkolf

Beste borstkolven - handmatige borstkolf
35,95 bij Bol.com

Moeders zijn er gek op. Deze Philips Avent handmatige borstkolf is ideaal voor op reis. Dit is ook niet gek, want deze pomp is licht van gewicht en heeft een grote zuigkracht.

Hij heeft twee standen zodat je sneller kunt pompen, een speciaal handvat zodat je hand minder snel moe wordt en weinig onderdelen om schoon te maken.

Wat andere moeders zeggen

Een heel fijne handkolf. De onderdelen zijn gemakkelijk los te halen en schoon te maken. Ben erg tevreden het kolfen gaat hierdoor ook snel.

Bol.com review

Beste enkele elektrische borstkolf

Deze borstkolf raden we aan als je een enkele elektrische kolf zoekt

Beurer BY60 enkele elektrische borstkolf

Beurer 60 beste enkele elektrische borstkolf
75,89 bij Bol.com

Enkel elektrische borstkolven zijn minder efficiënt dan dubbel elektrische pompen, maar ze zijn meestal ook veel goedkoper. Als je maar een paar uur per week weg bent van je baby, maar toch de snelheid en efficiëntie van een elektrische, nou ja, dan is deze borstkolf ideaal

Mama’s houden van deze borstkolf omdat het stil is, weinig weegt en op batterijen functioneer.

Deze producten worden ook door moeders geadviseerd