Fietsen na bevalling – wanneer mag je weer beginnen?

Fietsen na een normale bevalling of een keizersnede

Fietsen na bevalling
Leesduur: 2 minuten

Wil je graag weer fietsen na de bevalling, maar weet je niet zo goed wanneer je na je zwangerschap mag beginnen?

Lees dan hier hoe je het fietsen weer kan oppakken.

Wanneer mag je weer fietsen na de bevalling

Je wilt graag het fietsen na je bevalling weer oppakken. Alleen tegelijkertijd voel je je schuldig om je kleintje bij iemand anders achter te laten.

Dit is een veel voorkomend probleem wat niet samen gaat met de ambitie van gewicht te verliezen, fit te worden en tijd voor je zelf te hebben.

Het is per moeder afhankelijk van wanneer het goed voelt. Echter krijg je hieronder krijg je advies wanneer het lichamelijk mogelijk is.

Wanneer je geluk hebt en een normale probleemloze bevalling hebt gehad dan kan je waarschijnlijk na zes weken kan fietsen.

Het is goed om het voor te leggen bij je postnatale controle. Dit is meestal na zes weken. Hier kan je vragen of ze denken dat je klaar bent om weer voorzichtig te gaan sporten.

Pas ervoor op dat je jezelf niet te snel weer op het sporten focust. Hoe geweldig je je ook voelt, je lichaam heeft een flinke test doorstaan.

Als je het fietsen na de bevalling weer oppakt zorg dan in ieder geval voor een beetje comfort. Een goede fietsbroek is een erg goede investering.

Fietsen na een scheuring of episiotomie tijdens de bevalling

Als je een scheuring of een episiotomie hebt gehad, zal het waarschijnlijk nog een tijdje duren tot je weer op de fiets kunt stappen.

Totdat je volledig hersteld bent van de scheur of snee, is het onverstandig om weer te gaan sporten omdat de extra druk en inspanning het herstelproces kan belemmeren.

Hoe lang het duurt om volledig te herstellen en om weer op de fiets te stappen, verschilt per persoon, maar normaal gesproken krijgt je tussen acht en twaalf weken na de bevalling de toestemming van je arts.

Fietsen na bevalling met keizersnede

Als je een keizersnede hebt gehad dan zal het waarschijnlijk iets langer duren voordat je weer klaar bent om te gaan fietsen.

De meeste vrouwen die een keizersnede hebben gehad, kunnen na ongeveer drie maanden na de geboorte van hun baby weer gaan sporten.

Als je denkt dat je er klaar voor bent, maak dan eerst een afspraak met je arts voordat je het gaat proberen.


Lees ook: Hangbuik na keizersnede – hoe kom je er vanaf


Conclusie

Het kan vervelend zijn om te moeten wachten voordat je weer op de fiets kan stappen, maar het laatste wat je wilt doen is het te overhaasten. Op die manier werkt je het genezingsproces alleen maar tegen.

Dus spring niet op het zadel voordat je lichaam er helemaal klaar voor is om na de bevalling weer te fietsen.

Probeer te beginnen met korte, zachte ritten en als je enige ongemak of pijn voelt ga dan direct naar je dokter.

Het belangrijkste blijft om naar je eigen lichaam te luisteren.