Je moedermelk opwarmen op een veilige manier – zo doe je het

Moedermelk opwarmen in magnetron
Leesduur: 4 minuten

Het is een persoonlijke keuze of je je opgeslagen moedermelk wilt opwarmen voordat je het aan je baby geeft. Veel baby’s houden van warme moedermelk als ze deze uit de fles krijgen. Dit is met name omdat moedermelk ook warm is als baby’s borstvoeding krijgen.

Het opwarmen van moedermelk helpt ook tegen de consistentie na opslag. Wanneer moedermelk is ingevroren of gekoeld heeft het vet de neiging om zich te scheiden in de fles. 

Opwarmen van moedermelk, of op zijn minst op kamertemperatuur brengen, kan je helpen om de moedermelk weer op zijn oorspronkelijke consistentie te brengen.

Om moedermelk uit de koelkast te verwarmen moet je de volgende stappen nemen:

  • Neem de moedermelk uit de koelkast en zet deze er eventjes buiten.
  • Verwarm water met behulp van een magnetron. Giet zeer warm (niet kokend) water in een beker of kom.
  • Doe een verzegelde zak of fles moedermelk in de kom met warm water. Bewaar de melk in een verzegelde verpakking voor de verwarming.
  • Laat de melk 1 tot 2 minuten in het warme water staan totdat de moedermelk de gewenste temperatuur heeft bereikt.
  • Doe de moedermelk met schone handen in een fles of, als de melk al in een fles zit, schroef de zuignap aan de fles vast.
  • Zwenk de moedermelk (nooit schudden) om het vet, als het gescheiden is, door de melk te mengen.

Test de temperatuur van de moedermelk voordat je de melk aan je baby geeft. Je kunt dit doen door een beetje op je pols te gieten. Het moet warm zijn, maar niet heet.

Om te voorkomen dat er ziektekiemen in de melk terechtkomen, moet je je vinger niet in de fles dompelen.

je kunt de melk ook verwarmen door de verzegelde zak of fles onder zeer heet stromend water uit de kraan te houden. Dit duurt langer en verbruikt alleen meer water. Je kunt hiermee ook je hand verbranden.

Moedermelk uit de diepvries opwarmen

Om bevroren moedermelk op te warmen, haal je de bevroren moedermelk uit de vriezer en zet je deze in de koelkast om deze een nacht te laten ontdooien.

Volg vervolgens dezelfde instructies voor het opwarmen van moedermelk uit de koelkast.

Als je direct melk nodig hebt en je hebt alleen diepvriesmelk, dan kun je de moedermelk rechtstreeks uit de vriezer verwarmen op dezelfde manier als die je zou gebruiken om de melk uit de koelkast te verwarmen.

Het enige verschil is dat je de melk 10-15 minuten of langer in het warme water moet bewaren. 

Kan je moedermelk in de magnetron doen?

Doe moedermelk nooit in de magnetron. Magnetrons verwarmen het voedsel niet gelijkmatig. Op die manier zijn bepaalde delen in de melk warmer dan anderen en kan het gevaarlijk zijn voor je baby. 

Je kunt het water dat gebruikt wordt voor het opwarmen van moedermelk echter wel in de magnetron verwarmen. 

Heb je een flesverwarmer nodig?

Een flesverwarmer is een eenvoudig apparaat dat wordt gebruikt om je te helpen een fles op te warmen.

Fabrikanten van flesverwarmers beweren dat deze apparaten gelijkmatiger verhitten dan een magnetron. De meningen zijn echter verdeeld of ze daadwerkelijk nuttig of gemakkelijker zijn dan het weken van moedermelk in heet water.

Het potentiële nadeel van een flessenwarmer is de verhoogde kans op oververhitting van moedermelk en het doden van gunstige voedingsstoffen.

Er is aangetoond dat moedermelk bij een flessenwarmer boven de 26,7°C kan komen. Dit kan een negatief hebben op de voedingswaarde van de melk.

De studie geeft niet aan welk merk fleswarmer ze gebruikt hebben bij het testen. Als je geïnteresseerd bent in het gemak van een fleswarmer dan kan het de moeite waard zijn om een thermometer te gebruiken en de temperatuur van moedermelk te testen zoals je die gebruikt.

Moedermelk opwarmen met een flesverwarmer

Om moedermelk in een flessenwarmer te verwarmen, plaats je de hele fles in de verwarmingsruimte en volg je de instructies in de handleiding.

De meeste flesverwarmers hebben een paar minuten nodig om de gewenste warmte te bereiken. Houd de flesverwarmer in de gaten zodat deze niet oververhit raakt en trek de stekker uit het stopcontact wanneer deze niet in gebruik is.

Kan je eerder verwarmde melk opnieuw gebruiken?

Gebruik geen moedermelk dat al eerder opgewarmt is.

Soms maken baby’s hun voeding niet helemaal af, maar na twee uur zitten is het beter om de resterende moedermelk weg te gooien. 

Dit helpt voorkomen dat de melk slecht wordt of in aanraking komt met ziektekiemen in het milieu.

Hoe lang kan je moedermelk buiten de koelkast laten?

Als je baby af en toe eet, of als je op reis bent, kan moedermelk een tijdje buiten de koelkast blijven. De veiligheid van moedermelk die niet wordt gebruikt, zal sterk variëren, afhankelijk van het algemene bacterieniveau in de omgeving.

 Moedermelk is goed bij kamertemperatuur (tot 25°C) voor:

  • Vier uur voor verse moedermelk. Na vier uur moet je de moedermelk gebruiken, opslaan of weggooien.
  • Twee uur voor eerder opgeslagen en ontdooide moedermelk. Gooi ongebruikte, ontdooide moedermelk na twee uur weg. Bevroren en ontdooide moedermelk moet je niet opnieuw invriezen of opwarmen.

Houd moedermelk altijd afgedekt met het deksel op of zakje met rits bedekt terwijl de melk buiten de koelkast staat.

Gebruik en opslag van moedermelk

Plan om moedermelk op te slaan in 2 tot 6 gram, afhankelijk van hoeveel je baby normaal gesproken in een enkele voeding eet. 

Dit kan helpen om de hoeveelheid ongebruikte moedermelk die je later moet weggooien te verminderen.

Noteer altijd de datum waarvan de moedermelk is. Gebruik dan ook de oudste melk eerst om zo de rotatie vers te houden. 

Moedermelk kan vier dagen in de koelkast worden bewaard en tot 12 maanden in de vriezer. Na 90 dagen kan de zuurgraad in moedermelk echter stijgen en de voedingsstoffen afnemen. Dus, voor de beste kwaliteit, plan om bevroren moedermelk te gebruiken binnen zes maanden na afkolven van de melk. 

Je kunt moedermelk die op verschillende dagen is gekolft mengen en bewaren. Voeg alleen nooit verse moedermelk toe aan reeds ingevroren moedermelk.

Als je baby niet van moedermelk houdt die eerder ingevroren was dan kan je proberen de moedermelk gewoon te koelen en sneller door je voorraad heen te gaan.

In het algemeen is gekoelde moedermelk beter dan ingevroren moedermelk, omdat het verser is en de voedingsstoffen en antilichamen het meest actueel zijn voor de behoeften van de baby.

Het invriezen van moedermelk is echter een goede techniek als je veel moedermelk bij de hand moet hebben, bijvoorbeeld als je weer aan het werk gaat. Bevroren moedermelk heeft nog steeds meer voedingsstoffen dan flesvoeding.

Conclusie

Het opwarmen van moedermelk gebeurd veel, maar de veiligheid en kwaliteitsnormen kunnen niet worden gegarandeerd vanwege alle variabelen die bij het opslaan en opwarmen komen kijken.

Er is meer onderzoek nodig naar een optimaal gebruik van ingevroren moedermelk aangezien veel baby’s er volledig afhankelijk van zijn voor hun voeding.

Moedermelk wordt echter over het algemeen goed bewaard in de koelkast en de vriezer en kan worden opgewarmd om baby’s te helpen het rustiger aan te doen. Gebruik altijd opbergzakken of flessen die speciaal voor moedermelk zijn ontworpen.