7 nadelen Borstvoeding – Hier kan je je op voorbereiden

7 nadelen van borstvoeding

Nadelen borstvoeding
Leesduur: 3 minuten

Borstvoeding heeft veel voordelen en Babyholic is er een groot voorstander van als het mogelijk is. Echter zijn er ook een aantal nadelen bij de borstvoeding. Het is goed om deze door te nemen voordat je een keuze maakt.

Uiteindelijk is de keuze geheel aan jou om te bepalen hoe jij de voeding aan je kleintje geeft.

Hier zijn de een aantal veelbesproken nadelen van borstvoeding:

Zeven nadelen van borstvoeding die je moet weten

Baby’s met borstvoeding moeten vaker worden gevoed.

Een baby die borstvoeding krijgt, moet ongeveer elke 1,5 tot 3 uur worden gevoed, wat vooral ‘s nachts vervelend en frustrerend kan zijn.

Ik denk echter dat dit gemakkelijk als een positieve zaak kan worden gezien; het geeft veel meer quality time tussen de moeder en het kind.

Niet alleen dat, maar als je geen flesvoeding geeft, hoef je ‘s nachts niet door de keuken te dwalen om een fles op te warmen. Je kunt gewoon zelf borstvoeding geven zodat je baby snel weer rustig wordt en verder kan slapen.  

Er zijn dieet beperkingen met borstvoeding.

Als je een moeder bent die borstvoeding geeft dan zijn er een aantal dieetbeperkingen waar je rekening mee moet houden.

Alles wat je eet geef je ook aan je baby door. Sommige moeders vinden het moeilijk om nog langer met de dieetbeperkingen door te gaan. Dit komt voornamelijk omdat je dit al voor 9 maanden hebt gedaan.  

Alcohol moet tot een minimum worden beperkt: ongeveer 3 glazen wijn per week. Daarnaast moeten sigaretten worden vermeden. Veel medicijnen zullen ook niet geschikt zijn voor een moeder die borstvoeding geeft, dus dat is iets om in gedachten te houden.

Borstvoeding in het openbaar is niet altijd leuk.

Als je zoals de meeste moeders bent dan is het idee van borstvoeding in het openbaar niet iets waar je om staat te springen. Het kan verontrustend zijn om borstvoeding proberen te geven in het openbaar.

Er zijn enkele opties die kunnen helpen zoals het hebben van borstvoeding covers. Helaas kan je kleintje deze ontgroeien voordat ze klaar zijn met de behoefte aan borstvoeding.

Als je nog steeds in het openbaar wilt voeden dan kan je hier lezen hoe je dit het beste borstvoeding in het openbaar kan geven. De meeste moeders raken eraan gewend als ze het een aantal keer gedaan hebben.  

Het kan ongemakkelijk en pijnlijk zijn.

Laten we eerlijk zijn: borstvoeding kan wat ongemakkelijk zijn. Vooral als je voor het eerst begint, zullen je tepels waarschijnlijk gevoelig en pijnlijk zijn. Daarnaast zijn je borsten gezwollen gedurende de hele periode.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat je baby op een gegeven moment zijn tanden krijgt. Dan zal je baby automatisch ook meer gaan bijten, wat erg pijnlijk kan zijn.

Je weet niet hoeveel melk de baby krijgt.

Een van de andere nadelen van borstvoeding is dat je met borstvoeding niet precies weet hoeveel melk je baby krijgt. Bij flesvoeding weet je precies de juiste hoeveelheid.

Echter, als je borstvoeding geeft dan kan het moeilijk zijn om precies te bepalen hoeveel de baby krijgt. Veel nieuwe moeders maken zich zorgen dat hun kleintje niet de voeding krijgt die ze nodig hebben. Of dat ze hen te veel eten geven!

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat als je op verzoek van de baby voedt in plaats van volgens een schema. Op die manier zal de voeding zichzelf gaan reguleren en hoeft dit geen probleem te zijn.

Als je je erg veel zorgen maakt over de juiste hoeveelheid voeding dan kan je altijd een borstkolf gebruiken en de melk in een fles doen voordat je ze gaat voeden.  Je hebt speciale kleding nodig om borstvoeding te geven.

Om borstvoeding te geven heb je normaal gesproken bh’s speciaal voor de borstvoeding nodig (die niet goedkoop zijn) en shirts die aan de voorkant dichtgeknoopt zijn. Als je er nog geen hebt, zal je in een aantal van deze moeten investeren.

Er zijn al veel uitgaven als het gaat om de inkopen van een nieuwe baby (bijv. wiegjes en autostoeltjes!) dus niet iedereen is bereid om nog meer geld uit te geven.

Niemand anders kan de baby voeden dan jij.

Als je niet van plan bent om te kolven dan betekent dit dat jij de enige bent die de baby kan voeden. Dit betekent dat er in de eerste maanden weinig binding tussen de kind het de vader is. Op die manier kan de vader zich buiten gesloten voelen.

Het betekent ook dat je nooit een pauze krijgt en dat niemand het voor je kan overnemen. Ik hoop dat je bereid bent om altijd oproepbaar te zijn! Dat betekent ook dat je geen babysitters kan nemen.

Natuurlijk kan het afkolven dit probleem verhelpen, maar je zult moeten investeren in een borstkolf, en ze zijn niet de goedkoopste dingen om te kopen.

Kolven kan een oplossing zijn voor de nadelen van borstvoeding.

Het gebruik van een borstkolf kan een oplossing zijn voor veel van deze problemen en het is iets wat ik aanraad als je er een in je budget kunt plaatsen!

Omdat je je melk kunt afkolven voor gebruik in de toekomst, betekent dit dat je niet langer alleen gebonden bent aan het voeden van je baby. Op die manier kan je baby je baby door iemand anders gevoed worden. Ook door de vader.