Nagels knippen baby – Wanneer en hoe je dit het beste kan doen

Leer hier hoe je de nagels van je baby moet knippen

Nagels knippen baby
Leesduur: 4 minuten

Baby’s hebben vaak zachte, flexibele nagels die verbazingwekkend snel groeien. De vraag is hoe en wanneer moet je de nagels knippen van een baby.

Doordat de nagels vaak erg scherp kunnen worden kunnen baby’s zichzelf krabben en verwonden met hun nagels. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je de nagels van je baby moet knippen en onderhouden.  

Net als veel dingen in het ouderschap is het helaas niet gemakkelijk om je baby stil te houden terwijl je de piepkleine nageltjes probeert bij te werken. Gelukkig kan het wel als je de juiste producten gebruikt.

Lees hieronder alles wat je moet weten over het knippen van de nagels van je baby.

Over de nagels van je baby

De nagels van je baby zijn vaak zacht genoeg waardoor je ze niet vaak hoeft te knippen. Daarnaast sluiten ze vaak zelf al een beejte door de kleding van je baby.

Wanneer je baby oud genoeg is om interactie te hebben met de omgeving zullen de nagels ook steeds meer gaan slijten.

De nageltjes van je baby groeien echter vrij snel waardoor het belangrijk is dat je het ook blijft bij houden. Je kunt ze voorzichtig knippen of vijlen. Als je de nagels vijlt dan zorg je ervoor dat ze weer mooi glad worden.

Tot de eerste 12 weken van je baby is het belangrijk dat je de nagels vijlt.

Zoals je kan verwachten is het geen goed idee om de nagels van je baby zelf eraf te bijten, omdat het ziektekiemen uit je mond kan verspreiden. Dit kan leiden tot een infectie.

Hoe kan je de nageltjes van je baby knippen

Het beste is om proberen de nagels van je baby te knippen als ze slaap of heel kalm is. Voor iets oudere kinderen kan je een kinderstoel of autostoeltje gebruiken waar je ze vast kunt maken.

Deze tips kunnen het knippen van de nagels ook makkelijker maken:

  • Zorg voor voldoende licht, zodat je goed kunt zien.
  • Gebruik een speciale nagelknipper of een babynagelschaar.
  • Werk samen met iemand anders als het helpt – de ene houdt je baby vast terwijl de andere de nagels knipt.
  • Druk het vingerkussentje van je baby weg van de nagel om te voorkomen je in zijn or haar huid knipt.  
  • Knip teennagels rechtdoor om ingegroeide nagels te voorkomen.

Daarnaast zijn hier enkele tips om je baby rustig te houden als je zijn nagels knipt:

  • Praat of zing met je baby.
  • Als je baby ouder is, probeer haar dan af te leiden met een speeltje of activiteit.
  • Betrek je baby bij het knippen van de nagels door er een spelletje van te maken.
  • Prijs je baby voor de goede hulp die zij of hij geeft.

Een ongelukje bij het knippen van de nagels

Wanneer je je baby per ongeluk in de vingers knipt en het lijdt tot bloeden, druk dan voorzichtig een zachte doek op de snee totdat het bloeden stopt. Probeer verband te voorkomen, omdat je baby dit makkelijk in de mond kan stoppen.

Als u zich zorgen maakt over de snee, neem dan je baby mee naar de huisarts.

Nagelproblemen

Het is heel gebruikelijk dat jonge baby’s een kleine infectie krijgen rondom een vingernagel of teennagel. Dit gaat vaak vanzelf over zonder dat er een behandeling nodig is.

Het kan zijn dat je een kleine hoeveelheid antiseptische crème of vloeistof op de nagel moet smeren.

Soms kan deze infectie zich verder verspreiden in de huid van de vinger of teen, waardoor het gebied gezwollen en rood wordt.

Als je ziet dat dit gebeurd dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Je baby kan dan een antibioticum voorgeschreven krijgen om van de infectie af te komen.

Wanneer je een crème gebruikt voor de infectie dan is het goed om de handjes af te dekken zodat je baby het niet in zijn of haar mond kan krijgen.

Hoe vaak je de nagels van je baby moet knippen

Vingernagels groeien bijzonder snel, dus je moet ze meer dan eens per week knippen. Teennagels groeien langzamer, dus een paar keer per maand is prima.

Hoe moeten de nagels van mijn baby er uitzien?

Houd de nagels mooi recht, knip het niet te kort en vermijd het knippen van de vingernagels. Wees voorzichtig met het knippen van de zijkant van hun teennagel, want dat kan ingegroeide nagels veroorzaken.

Zorg ervoor dat je niet onder de zijkanten van de nagel gaat, want dat kan een infectie veroorzaken.

Hoe kan ik de nagels van mijn baby veilig knippen?

Druk het vingerkussentje weg van de nagel en houd het handje stevig vast. Probeer niet te laag te knippen omdat het puntje van de vinger van je baby kan bloeden, wat kan leiden tot een infectie.

De teennagels van pasgeboren baby’s zijn zo zacht dat ze de neiging hebben om over het uiteinde van de teen te krullen, wat betekent dat het moeilijk is om te zien welk deel van de nagelgroei nog vastzit aan de teen zelf. Doe het dus voorzichtig

Bijt niet op de nagels van de baby!

Nogmaals, laat jezelf niet verleiden tot het bijten van de nagels van je baby om ze korter te krijgen.

Bacteriën uit jouw mond kunnen in kleine snijwonden op de vingers van je  baby terechtkomen, wat mogelijk een infectie kan veroorzaken.

Je zal ook niet kunnen zien wat je doet en je zal merken dat de vingernagel van je baby klein is in vergelijking met je eigen tanden!

Hoe kan ik het krabben van de baby stoppen?

Je kunt proberen om baby wanten of sokken aan de handen en voeten van je baby te doen, maar ze zullen waarschijnlijk niet lang aanblijven.

vermijd lange perioden met handjes die bedekt zijn met wanten, want dit kan je kleintje tegenhouden om de wereld om hen heen te verkennen.