Slijmprop in delen verliezen

Dit moet je weten als voorbereiding

Slijmprop in delen verliezen
Leesduur: 4 minuten

Je kan je slijmprop in delen verliezen of als een geheel. Wat moet je doen wanneer je denkt dat je je slijmprop kwijt bent? Moet je naar het ziekenhuis gaan? Of juist nog eventjes wachten?

Dit hangt ervan af.

Wanneer je je slijmprop verliest kan dat een teken zijn dat de weeën eraan zitten te komen. Het is alleen niet het enige symptoom. Daarnaast is het niet het belangrijkste symptoom dat de bevalling eraan komt.

Toch is het belangrijk om te weten wanneer je je slijmprop kwijt bent en om de symptomen van opkomende weeën te begrijpen.

Hieronder leggen we je alles uit wat je moet weten.

Wat is de slijmprop?

Je slijmprop is een beschermende slijmophoping in het baarmoederhals.

Tijdens de zwangerschap scheidt de baarmoederhals een dikke, gelei-achtige vloeistof af om het gebied vochtig en beschermd te houden.

Deze vloeistof hoopt zich uiteindelijk op en sluit het baarmoederhals af, waardoor een dikke slijmprop ontstaat.

De slijmprop werkt als een barrière en kan voorkomen dat ongewenste bacteriën en andere infectiebronnen in de baarmoeder terechtkomen.

Het verliezen van een slijmprop in delen of als geheel tijdens de zwangerschap kan een teken zijn van een bevalling. Als de baarmoederhals breder begint te worden ter voorbereiding op de bevalling dan verlies je de slijmprop vaak in delen of als geheel.

Ga je bevallen na het verlies van je slijmprop?

De tijd tussen het verlies van de slijmprop en de bevalling varieert. Sommige vrouwen die een slijmprop verliezen, gaan binnen enkele uren of dagen bevallen. Bij andere vrouwen duurt het echter nog een aantal weken.

Als je je slijmprop verliest en de volgende symptomen ervaart dan kan het zijn dat je dichter bij de bevalling bent.

Indaling van de baby

Indaling treedt op wanneer je baby lager in de bekken begint te zakken. Dit effect maakt het gelukkig makkelijker voor je om te ademen. Het zorgt er alleen wel voor dat je baby meer op je blaas drukt.

Verlichting geeft wel aan dat je baby in een positie komt die de bevalling ondersteunt.

Slijmprop in delen verliezen

De symptomen voor dat je je slijmprop bent kwijtgeraakt staan hieronder vermeld. Sommige vrouwen merken het misschien niet eens als ze hun slijmprop hebben verloren.

Baarmoederhals verdunning

De baarmoederhals moet dunner en uitgerekt worden om je baby door het geboortekanaal te laten gaan.

Als je je uitgerekende datum nadert dan zal je arts waarschijnlijk een controle uitvoeren om in te schatten hoe uitgedund je baarmoederhals is.

Dilatatie

Dilatatie is een belangrijke teken dat de arbeid op komst is. Dit is een meting van hoe open je baarmoederhals is.

Normaal gesproken betekent een baarmoederhals die 10 centimeter verwijd is, dat je klaar bent om te bevallen. Het is echter mogelijk om enkele weken voor de bevalling enkele centimeters te verwijden.

Sterke, regelmatige weeën

De weeën zijn de manier waarop je lichaam de baarmoederhals uitdunt en verwijdt. Dit kan het makkelijker maken voor je baby om geboren te worden. Sterke regelmatige weeën kunnen betekenen dat het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan.

Lees hier meer over de verschillende weeën.

Zoals je kunt zien, is het verliezen van je slijmprop in het geheel of in delen niet het enige symptoom dat de komst van een bevalling aangeeft.

Terwijl het verliezen van je slijmprop meestal geen behandeling nodig heeft, moet je naar het ziekenhuis gaan zodra je vruchtvliezen breken of je begint regelmatige weeën te krijgen.

Deze twee symptomen geven meestal aan dat de bevalling er snel aan komt.

Hoe weet je wanneer je je slijmprop bent kwijtgeraakt?

Veel vrouwen ervaren vaginale afscheiding gedurende de hele zwangerschap. Daarom kan het moeilijk zijn om te bepalen wanneer je de slijmprop in delen aan het verliezen bent.

Een slijmprop kan draderig, dik en gelei-achtig lijken waardoor het verschilt van de typische vaginale afscheiding. De slijmprop kan ook helder, roze of licht bloederig zijn.

Er zijn verschillende redenen waarom je je slijmprop tijdens de zwangerschap kan verliezen. In de meeste gevallen wordt de slijmprop geloosd omdat de baarmoederhals zachter wordt.

Baarmoederhalsverzachting

Baarmoederhalsverzachting, of rijping, betekent dat de baarmoederhals dunner en breder begint te worden als voorbereiding op de bevalling.

Hierdoor wordt de slijmprop minder gemakkelijk op zijn plaats gehouden en kan het via de baarmoederhals worden afgevoerd.

Sommige zwangere vrouwen kunnen ook hun slijmprop verliezen na een baarmoederhalsonderzoek of het hebben van seks waardoor de slijmprop kan losraken.

Het verliezen van de slijmprop in delen geeft vaak aan dat je lichaam en baarmoederhals belangrijke veranderingen ondergaan om je voor te bereiden op de bevalling.

Wat moet je doen na het verliezen van je slijmprop.

Je volgende stappen zijn afhankelijk van hoe je slijmprop eruit ziet en hoe ver je in je zwangerschap bent.

Als je in staat bent om je slijmprop te zien, denk dan na over hoe je het aan je arts kunt beschrijven. Belangrijk hierbij zijn de:

  • Grootte
  • Kleur
  • Algehele verschijning.

Minder dan 36 weken zwanger

Bel je dokter om te laten weten dat je denkt dat je je slijmprop kwijt bent.

Als je arts zich zorgen maakt dat het te vroeg in je zwangerschap is om je slijmprop te verliezen dan kunnen ze je adviseren om een onmiddellijke evaluatie te krijgen.

Het kan zijn dat ze je baby en/of je baarmoederhals willen onderzoeken.

Na 37 weken zwangerschap

Als je meer dan 37 weken zwanger bent en geen symptomen hebt die je zorgen baren, dan zou het verlies van je slijmprop geen reden tot bezorgdheid moeten zijn.

Als je geen extra klachten hebt dan kun je je arts bellen of de gebeurtenis bij je volgende afspraak melden.

Wanneer je niet zeker weet of je de arts moet bellen dan kan je dit beter altijd wel doen.

Je arts of zorgverlener wil dat jij en je baby gezond en veilig blijven. Je arts kan je instrueren om te blijven letten op tekenen van weeën, zoals weeën die regelmatiger en dichter bij elkaar komen.

Wanneer je de arts moet bellen

Je moet je arts bellen als je een te grote hoeveelheid felrood bloed in je slijmprop hebt.

Zware bloedingen kunnen wijzen op een zwangerschapscomplicatie, zoals placenta previa of een abrupte placenta.

Je moet ook contact opnemen met je arts als je slijmprop groen is of vies ruikt, omdat dit kan wijzen op een mogelijke infectie.

Volgende stappen na het verliezen van de slijmprop

Het in delen of geheel verliezen van een slijmprop kan iets positiefs zijn, omdat het betekent dat je zwangerschap vordert.

Je zult waarschijnlijk je slijmprop verliezen tijdens of na de 37e week van de zwangerschap. Terwijl het verliezen van je slijmprop meestal geen reden tot zorg is, is het een goed idee om je dokter te bellen als je vragen of zorgen hebt.

Je moet ook meteen je arts bellen als je de symptomen van de weeën opmerkt na het verlies van je slijmprop.