Veel oorsmeer baby – Wanneer is het gezond

Veel oorsmeer baby
Leesduur: 3 minuten

Veel moeders vragen zich af waarom hun baby veel oorsmeer heeft. Lees hieronder waar het vandaan komt, of het normaal is en hoe je het schoon houdt.

Wat zorgt ervoor dat het oorsmeer zich ophoopt in het oor van mijn baby?

Oorsmeer is een natuurlijke stof die helpt om de oren van je baby schoon en gezond te houden. Het houdt vuil vast, stoot water af en heeft zelfs antibacteriële eigenschappen om de gehoorgang van je kleintje te helpen beschermen.

Meestal bouwt het oorsmeer zich op, droogt het vervolgens uit en zit het in het buiten oor van je baby, waar het er vervolgens uit valt.

Soms verzamelt oorsmeer zich echter sneller dan dat zijn lichaam het kan verwijderen en dan zal je merken dat het zich ophoopt in het oor van je baby.

Dit betekent niet dat de oren van je baby smerig zijn of dat je ze niet goed schoon houdt. Een opeenhoping van oorsmeer kan iedereen overkomen, maar sommige baby’s produceren nou eenmaal meer oorsmeer dan anderen.

Als er een grote hoeveelheid oorsmeer is, kan je dit het beste zien door gewoon in de oren van je baby te kijken. Er kan ook een gele, wasachtige afscheiding uit zijn oor komen.

Wanneer is veel oorsmeer bij een baby een probleem?

Als de gehoorgang van je baby erg verstopt is met veel oorsmeer, kan hij problemen krijgen zoals:

  • Een slecht gehoor
  • Oorpijn
  • Jeuk
  • geluiden in zijn oor (tinnitus)

Je baby kan nog niet zeggen of hij pijn heeft, dat zijn oren geblokkeerd zijn, of dat hij geluiden hoort. In plaats daarvan merk je misschien dat hij aan zijn oor trekt of zijn hoofd schudt, en kan je baby over het algemeen geïrriteerd zijn.

Je baby kan meer kans hebben op problemen met veel oorsmeer als:

Oorsmeerproblemen komen ook vaker voor bij kinderen met een leerstoornis of het syndroom van Down.

Als je baby pijn lijkt te hebben, niets kan horen of andere symptomen van een oorontsteking heeft, zoals koorts, breng hem dan naar de huisarts.

Hoe maak ik de oren van mijn baby schoon?

Een normale proportie oorsmeer helpt om de oren van je baby gezond te houden. In dat geval is het dus het is niet nodig om de oren te reinigen. Dit moet natuurlijk wel als het andere problemen met zich mee brengt.

In dit geval zal het genoeg moeten zijn om het schoon en gezond te houden met een vochtig washandje.

Als je een ophoping van oorsmeer opmerkt, en je baby heeft geen andere klachten, spreek dan met je apotheker over oordruppels.

Deze kunnen helpen om het oorsmeer te verzachten, zodat het makkelijker uit het oor valt.

Je apotheker kan je ook aanraden om twee tot drie (paar keer per dag) druppels olijfolie of amandelolie in de oren van je baby te doen.

Probeer dit minstens een paar dagen, om te zien of dit helpt om het oorsmeer te verwijderen.

Zo niet, dan kan de apotheker je aanraden om over te gaan op de normale oordruppels.

Steek niets in het oor van je baby om te proberen het oorsmeer te verwijderen. Dit kan het alleen maar verder in zijn oor duwen.

Het inbrengen van wattenstaafjes kan niet alleen ongemakkelijk voor hem zijn, maar kan ook het oor van je baby beschadigen en leiden tot een infectie.

Oordruppels bij veel oorsmeer van een baby

Oordruppels zijn meestal zeer effectief bij het opruimen van te veel oorsmeer. Als het oorsmeer van je baby echter niet weggaat na een paar dagen behandeling met oordruppels, breng hem dan naar je huisartsenpraktijk.

Je huisarts of verpleegkundige kan voorstellen om de oordruppels nog wat langer te blijven gebruiken, of ze kan aanbevelen om een ander type oordruppels te proberen.

Als er erg veel oorsmeer is en de oordruppels niet helpen, kan je arts je adviseren een oor-, neus- en keelarts te raadplegen, die je zal adviseren over de beste behandeling voor je baby.